Wat moet ik doen als mijn zwembadwater bevroren is?
De strenge winters van vroeger zijn er niet echt meer, maar toch kan het af en toe gebeuren dat, hoewel u uw zwembad winterklaar heeft gemaakt, het water bevroren is.
Bevriezend water zet uit omdat de moleculen in het ijskristal meer ruimte innemen dan in vloeibaar water. Het ijs neemt dan meer ruimte in het beperkte zwembad in beslag en heeft een dusdanige kracht dat de zwembadwand beschadigd kan raken. Maak u geen zorgen, hier zijn onze aanbevelingen om de schade aan uw zwembad en de uitrusting ervan te beperken in geval van vorst. Als u merkt dat uw zwembad bevroren is, haast u dan niet om het ijs te breken! Hier is ons advies op basis van de verschillende situaties die u kunt tegenkomen:
De ijslaag is dun
Zwembadonderhoud: actieve overwintering
Indien de ijslaag minder dan 1 cm bedraagt, raden wij u aan uw filtersysteem op geforceerde werking in te schakelen totdat het ijs smelt. Controleer echter voordat u begint of de mondstukken en skimmers niet bevroren zijn.
Als niets de waterdoorgang blokkeert, schakel dan de filtratie in gedurende de tijd die nodig is om te smelten en controleer ook of er geen lekken zijn.
Zwembadonderhoud: passieve overwintering
Als u uw zwembad passief overwintert, moet u de volledige installatie opnieuw opstarten en alle overwinteringsaccessoires, overwinteringspluggen, beschermende vlotters, enz. verwijderen.
De ijslaag is minimaal 2 cm dik
Een ijslaag wordt als dik beschouwd als deze meer dan 2 cm dik is. Als u zich in deze situatie bevindt, raden wij u aan eerst te controleren of de uitlaatmondstukken vastzitten in ijs.
IJs blokkeert de uitlaatmondstukken niet
Als uw uitlaatmondstukken niet verstopt zijn, neem dan uw filtersysteem weer in gebruik en controleer onmiddellijk op lekkages. Als u een lek ontdekt, stop dan onmiddellijk met het filteren om schade aan uw installatie te voorkomen en bel een professioneel om het gedetecteerde lek te repareren.
Als er geen lekken worden vastgesteld, laat uw filtersysteem dan 24 uur per dag draaien totdat de temperatuur milder wordt.
De ijslaag blokkeert de uitlaatmondstukken
Als de ijslaag zo dik is dat deze uw uitlaatmondstukken blokkeert, schakel het filtersysteem dan niet opnieuw in. U kunt de filterpomp en het hydraulisch circuit beschadigen. In deze situatie kan er helaas niet veel gedaan worden.
U moet dus geduld hebben en wachten op de terugkeer van mildere temperaturen waardoor de ijslaag zal smelten. U kunt het filtersysteem pas opnieuw starten als de uitlaatmondstukken niet langer door ijs worden vastgehouden. Voordat u het filtersysteem opnieuw inschakelt, moet u er echter zeker van zijn dat ijs geen schade heeft veroorzaakt.