Hoe krijg ik mijn groen zwembadwater terug helder na onweer?

Een stevig onweer gaat meestal gepaard met bliksem. Bliksem zal ozon (O3) aanmaken in de lucht boven uw zwembad of spa. Ozon is in staat om de vrije chloor in een zwembad of spa af te breken. Dit heeft als mogelijk gevolg dat uw water troebel of groen wordt.

Tijdens een onweersbui kan zwembadwater plots groen worden. Dit heeft niets te maken met een slecht onderhoud van het water, maar met een specifieke chemische reactie die plaatsvindt tijdens deze onweersbui.

Waarom wordt mijn zwembadwater groen na onweer?

Een stevig onweer gaat meestal gepaard met bliksem. Bliksem zal ozon (O3) aanmaken in de lucht boven je zwembad of spa. Ozon is in staat om de vrije chloor in een zwembad of spa af te breken. De gevolgen hiervan zijn te zien in de vorm van groen water. Doordat het aanwezige chloor door de ozon is afgebroken, zal er onvoldoende chloor in het bad aanwezig zijn om het water te ontsmetten. Dit heeft als mogelijk gevolg dat je water troebel of groen wordt.

Niet enkel onweer zorgt voor het niet helder zijn van je zwembadwater. Een incorrecte waterbalans is vaak de grootste oorzaak van groen water.

Hoe voorkom ik een groen zwembad?

Haal eerst en vooral alle vuil uit het zwembad. Vuil is voeding voor algen en een zwembad wordt onder andere groen door algenvorming. Ook de zon is een grote boosdoener bij het vormen van algen. Dankzij het zonlicht kunnen ze groeien en zich vermenigvuldigen.

Groen water kan je verhelpen door het bad vóór en na gebruik af te dekken en door regelmatig je zwemwater te testen. Zo verminder je het risico op algen.

Behalve algen kunnen ook bacteriën, schimmels en virussen in het water zitten die we niet zien. Daarom is ontsmetten zo belangrijk.

Hoe kan ik groen zwembadwater terug helder krijgen na onweer?

Een meet- en doseertoestel voor pH en chloor zal dit probleem automatisch opvangen en corrigeren. Andere mogelijkheden zijn chloorschock of vlokmiddel.

Chloorshock vs zoutelektrolyse

Een chloorshock is de meest geschikte manier om groen water weer helder te krijgen. Indien je over een automatische dosering beschikt, dan zal de afgebroken chloor automatisch aangevuld worden. Het pH- en chloordoseersysteem zal opmerken dat er minder chloor in het bad aanwezig is en zal dit automatisch willen verhogen. Hierbij zal chloor rechtstreeks in het bad aangebracht worden.

Indien je over een zoutelektrolyse- of hydrolysesysteem beschikt, dan zal dit systeem ook opmerken dat er minder chloor in het bad aanwezig is en zal het dit ook trachten te herstellen. Echter bij een zoutelektrolyse zal chloor niet rechtstreeks aan het water toegevoegd worden, maar dient eerst chloor aangemaakt te worden. Deze tussenstap kan ervoor zorgen dat de chloor niet snel genoeg aan het bad wordt toegevoegd. Indien de afbraak van chloor sneller plaatsvindt dan de aanmaak ervan, zal het water nog steeds groen zijn.

Mijn zwembadwater blijft groen na chloorshock, wat kan ik doen?

Vlokmiddel

Vlokmiddel zorgt opnieuw voor helder zwembadwater door kleine vuildeeltjes bij elkaar te laten vlokken zodat deze beter kunnen worden gefilterd. Het gaat troebel water tegen en maakt water resistenter tegen algengroei.

Is groen zwembadwater gevaarlijk?

Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.

Automatisch doseersysteem voor pH en chloor

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken