Hoe maak ik mijn zwembad winterklaar?

De winter is weer daar! Koudere temperaturen, kortere dagen en langere nachten staan in het vooruitzicht. Helaas zijn de zwoele zomeravonden verleden tijd en betekent dit dat we het zwembad weer winterklaar moeten maken om volgende zomer weer optimaal te kunnen genieten! Dit kan namelijk op twee manieren, namelijk actief en passief overwinteren.

Passief

Bij het passief overwinteren leggen we de volledige installatie stil. Het waterniveau van het zwembad wordt verlaagd, de filter en de circulatiepomp worden stilgelegd en we maken het zwembad klaar om de winter te overbruggen. Het doseersysteem zal bij het passief overwinteren ook uitgeschakeld worden. Dit betekent dat we doorheen de winter geen zuur of chloor aan het zwembad zullen bijvoegen, maar dat we op voorhand wat extra chloor toevoegen om de winter door te komen. Bij het passief overwinteren dient het nodige onderhoud uitgevoerd te worden. Denk hierbij maar aan het vorstvrij maken van alle onderdelen. Ook het doseersysteem zal hierbij onderhoud nodig hebben. De leidingen zullen worden vrijgemaakt van chemicaliën (zuur en chloor) en de onderdelen zullen gespoeld dienen te worden met water.

Actief

Bij het actief overwinteren zal de installatie niet stilgelegd worden, maar laten we het zwembad ongeveer twee keer per dag draaien. De installatie zal dus niet zoals in de zomer maximaal draaien, maar zal dus enkele keren per dag actief zijn om het nodige vuil weg te filteren en het bad te ontsmetten. Bij deze vorm van overwinteren zal ook het doseersysteem gedurende enkele malen per dag werken om de pH en het chloorgehalte op peil te houden. Door de koudere temperaturen (<15°C) en lagere uv-gehaltes, zal het aanwezige chloor niet zo snel afgebroken worden en zal algengroei niet vlug plaatsvinden, waardoor ook minder chloor verbruikt zal worden. Ook bij deze vorm van overwinteren dient het nodige onderhoud uitgevoerd te worden.

Trend

Meer en meer wordt overwogen om actief te overwinteren in plaats van passief. Door de zachtere winters is het ook niet noodzakelijk om alles vorstvrij te maken. Verder is het geregeld activeren van elektrische toestellen voordeliger voor de levensduur ervan. Bijkomend zal het actief overwinteren een betere controle voor de waterkwaliteit inhouden. De pH- en chloorwaarden worden beter op peil gehouden zonder hierbij extreme waarden te bekomen.

Indien u extra vragen hebt omtrent actief en passief overwinteren en welk type geschikt is voor uw zwembad, raden wij u aan contact op te nemen met uw lokale zwembadbouwer.

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken