Wat is cyanuurzuur in een zwembad?

Cyanuurzuur of stabilisator wordt toegevoegd aan chloortabletten of granulaten om te vermijden dat de aanwezige chloor in het zwembad te snel wordt afgebroken door zonlicht (uv-stralen). Het grote nadeel van cyanuurzuur is dat deze stof zal achterblijven in het water, waardoor de vrije chloor minder actief wordt!

Cyanuurzuur meten

Het gehalte aan cyanuurzuur van zwemwater wordt gemeten met een fotometer.

Te veel cyanuurzuur in mijn zwembad

Indien de concentratie cyanuurzuur groter dan 70 mg/l is, is de werking en desinfectiekracht van je vrije chloor minimaal. Dit heeft als gevolg dat het water groen wordt (algengroei) en/of niet meer gedesinfecteerd is! De aanwezigheid van cyanuurzuur is vaak onrechtstreeks de oorzaak voor het oplopen van infecties zoals oog- en oorontstekingen! Cyanuurzuur wordt eveneens giftig voor de mens bij concentraties groter dan 70 mg/l.

Cyanuurzuur zwembad verlagen

De enige manier om de concentratie cyanuurzuur te verlagen is door je bad te reinigen en het water te verversen! Vraag steeds raad aan uw zwembadinstallateur voordat je je zwembad volledig leegmaakt.

Cyanuurzuur zwembad te laag

Cyanuurzuur zwembad verhogen

Indien je gebruik maakt van een automatisch meet- en doseersysteem voor pH en chloor is de aanwezigheid van cyanuurzuur zelfs overbodig. Dergelijk systeem voegt, indien nodig, automatisch vloeibare chloor toe aan je zwembad of spa waardoor je vrije chloorwaarde steeds optimaal is. Cyanuurzuur is NIET aanwezig in vloeibare chloor.

Vanwege de aanwezigheid van cyanuurzuur mogen er geen chloortabletten of granulaten gebruikt worden in publieke zwembaden of sauna’s.

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken