Wat is de pH-waarde van een zwembad?

Wat is pH?

De pH-waarde van een zwembad geeft de zuurtegraad weer van het water. Het geeft aan in hoeverre een in water oplosbare stof zuur of alkalisch is. De pH-waarde is de belangrijkste parameter om te meten in je zwembad of spa.

  • pH<7: zuur
  • pH=7: neutraal
  • pH>7: basisch of alkalisch

pH-waarde meten

De pH-waarde van een zwembad kan gemeten en opgevolgd worden met behulp van een digitale pH-meter (bv. HI981274, HI981214) of ook met een checker-fotometers (bv. HI779 voor pH in chloorbaden of de HI780 voor pH in zoutbaden). Teststrips en testkitjes zijn hiervoor niet geschikt!

Het is belangrijk dat je de pH meet op het moment dat de temperatuur van het zwembad op punt staat. De pH zal stijgen wanneer de temperatuur van het water stijgt (dit door het ontsnappen van koolzuurgas). De pH van je water corrigeren is dus enkel nuttig als de temperatuur op peil staat.

Wat is de ideale pH-waarde voor mijn zwembad?

De ideale pH-waarde voor zwembaden waarbij de chloor werkzaam is en er geen irritatie optreedt, ligt tussen 7,0 en 7,6. Een te hoge pH-waarde of een te lage pH-waarde van je zwembad kan bepaalde gevolgen met zich meebrengen.

Lees: pH-waarde zwembad te hoog: wat moet ik doen? pH-waarde zwembad te laag: wat moet ik doen?

Tags:

Waar kan ik de juiste producten vinden?

Op zoek naar de juiste producten voor het meten
en het behandelen van uw zwembadwater?

Dealer zoeken